"Sayfaların dışında kalan cümleler"

17 Nisan 2015 Cuma

On Yaşında Dünya'ya Küskün Bir Çocuk; HANZALA






10 Yaşında, çıplak ayakları, bölük pörçük kıyafetleri, annesi, babası ve kız kardeşi Fatıma’nın işgalci güçler tarafından şehit edildiği ve birçok Filistinli çocuğun başına geldiği gibi yalnız bırakılan bir çocuktur Hanzala. Filistinli Karikatürist Naci El Ali’nin küskün, elleri arkada, yalın ayak, kirli, hüzünlü bir karakterden öte, İsrail’e Amerikaya sırtını dönen, büyük bir mücadelenin sembolüdür.
“Ben Hanzala. Babamın adı önemli değil. Annemin adı “Nakba” ( Filistin topraklarının işgal edilip, İsrail devletinin ilan edildiği 15 Mayıs 1948 yılını Filistinliler “Nakba” Yani büyük felaket günü olarak tanımlar) Kız kardeşimin adı “Fatıma” Ayakkabı numaramı bilmiyorum. Çünkü ben hep yalın ayak dolaşırım”
Naci El Ali’nin küskün kahramanı Hanzala kendisini böyle tanımlıyor.
Hanzala sadece Filistin’de değil, Yeryüzünün bütün coğrafyasında tanınan küçük bir çocuktur aslında. İlk kıble yıkılırken sesini çıkartmaktan aciz Müslümanlara ve öldürülen küçücük çocukları terörist olarak ilan eden batı ve sessiz kalan bütün halklara küçücük elleriyle taşlar fırlatan çocuktur Hanzala. O küçücük elleriyle büyük vahşeti insanlara göstermeye çalışan bir sestir. Ve haykırmaktadır gözlerini kapalı tutan bütün insanlara;
Duymuyor musunuz?
Görmüyor musunuz?
Anlamıyor musunuz?
Haykırmaktadır ama, ne batı ne de doğu bu haykırışlara aldırış etmektedir…
Peki nasıl olur da 10 yaşında bir çocuk devrimin sembolü haline gelir. Bunun cevabı Hanzala’nın Karikatüristi Naci El Ali’yi anlamaktan geçiyor. Filistinliler Naci El Ali için “Devrimin Vicdanı” diyor. Çünkü o bir karikatürist olmanın ötesinde kendisini halkının davasına adamış birisiydi. Hanzala karakteri ile Filistin’le özdeşleşen Naci Ali. 1936 yılında Hz. İsa’nın memleketi Nasira’ya yakın Şecere köyünde dünyaya geldi.
1948 Yılında işgalci güçler tarafından topraklarından sürülen yüz binlerce Filistinlinin içerisinde o da vardı. İsrail devleti kurulduğunda, ailesiyle birlikte Lübnan’ın Sayda kenti yakınlarında bulunan “Ayn’ül Hilva” Mülteci kampına sığındılar. Henüz çocukluk yıllarında Her Filistinli’nin çektiği gibi büyük acılar ve zorluklar yaşadı. Küçük bir çocukken yaşamış olduğu ve tanıdık olduğu zulümler Naci Ali için bir yaşam kavgasına ve sağlam bir kimliğe dönüştü. 20’li yaşlarına geldiğinde Filistinli siyasi gruplar ve Arap milliyetçiliği hareketlerinde yer almaya çalıştı. Ancak kişiliği, hayata bakış açısı, düşünceleri, mücadelesi bu gruplarla örtüşmediği için 1960 yılında Lübnan Sanat akademisine girdi. Ama büyük bir sorunu vardı, attığı her adımda peşini bırakmayan Lübnan polisi.
Hiçbir suçlama ve gerekçe gösterilmeden hapse atılan Naci Ali. Okulu hapishanede bitirdi. Ardından “Çığlık” adında bir dergi yayınlamaya başladı. Ve Filistin devriminin haritası, ruhu, sesi Hanzala ilk kez çığlık dergisiyle okuyucu karşısına çıktı.
1963-1974 Yılları arasında Kuveyt ve Lübnan’da çeşitli gazetelerde habercilik yapan Naci Ali 1979 yılında “Arap Karikatüristler birliği başkanı” seçildi. Ve aynı yıl Japonya tarafından dünyanın en önemli 10 karikatüristinden biri olarak gösterildi. Bu büyük başarı demekti çünkü Naci Ali’nin devrim kahramanı Hanzala artık tüm Dünya tarafından Filistin olarak tanınmaya başlamıştı. Bundan sonra Hanzala ezilenlerin yıkılmaz bir kahramanıydı artık.
Henüz küçük bir çocuk olarak sürüldüğü topraklarına Naci Ali, Hanzala olarak savaşmak için geri dönmüştü. Naci Ali belki yorulmuştu ama Hanzala için mücadele henüz yeni başlıyordu. Naci Ali, Hanzala’yı sadece bir arap olarak tanımlasa da, Hanzala’nın bir uyruğu yoktur, yurtsuzdur. Çünkü Hanzala Filistinin ruhu, Filistinin pusulası, Filisitinin kanla çizilmiş bir haritasıdır. Yani Hanzala Filistin’in ta kendisidir.
Naci Ali ise “Filistin’i kanla çizen adam” olarak tanınmaktadır.
10 Yaşında Hanzala ile işgalci güçlere kafa tutan Naci Ali, bir kez bile yüzünü göstermedi Hanzala’nın, çünkü Filistin özgürlüğe kavuştuğunda. Çocuklar gülmeye başladığında, sürgünler yurtlarına geri döndüğünde küçük bir çocuk yüzünü Filistine çevirecek, İşte Hanzala’yı o zaman göreceğiz.
Biz yine tekrar Naci Ali’ye dönelim. “Başlangıçta yalnızca Filistinli bir çocuktu” diyor Hanzala için. Ve ekliyor “Fakat sonradan bilinci geliştikçe önce ulusal sonra küresel ve insani bir düşünce ufkuna sahip oldu”
Bu yüzden Hanzala Emperyalist güçlere, İsrail’e, çıkarcı dostu Abd’ye, mütttefik ve işbirlikçi bütün Müslüman devletlerine, Arap rejimlerine, ve hatta, Güney Afrika’daki ırkçı güçlerle mücadele etmektedir. Naci Ali’nin dediği gibi “Filistin sadece bir coğrafya içinde sıkışmış değildir, Filistin insani boyutuyla haklı bütün davaların simgesidir” Bu yüzdendir ki yeryüzünün hangi ülkesinde hangi toprağında olursa olsun ezilen bütün insanların yanında, Hanzala vardır.
Yine Naci Ali “Ben öldükten sonra Hanzala yaşamaya devam edecek” demişti. Ve bu sözlerinin üzerinden fazla geçmeden, 22 Temmuz 1987 de Londra’da uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Ve hızlı bir şekilde ölümünün üzeri örtüldü. Dünya genelinden hiçbir ülkeden ufacık bir tepki bile gelmedi. Hayatı boyunca 40 bin’in üzerinde karikatür çizen, Naci Ali’nin dediği gibi Hanzala yaşamaya devam etti. Emperyalist, işgalci güçler Naci Ali’nin karakteri Hanzala’yı bir türlü öldüremedi.
Hanzala yurduna dönemedi belki ama, Filistin deki çocuklara ilk öğretilen şey “Hanzala” oldu. Hanzala bütün Filistinli çocukların yüreklerinde dolaşmaya başladı. Ve bütün Filistinli çocuklar birer Hanzala oldu.

Kanı ile Filistin’i çizen adam,  Naci Ali. Geride kutsal bir devrim davası ve Kanı ile Filistin’in pusulası olan on yaşında küçük bir çocuk bıraktı…  Mesud Topal 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder